Motto: „Nakonec bude všechno v pořádku. Jestli to v pořádku není, pak ještě není konec.“ — Báječný hotel Marigold

Sebedarování

30. 6. 2018 21:57
Rubrika: Mojžíšův keř | Štítky: svatost , dar

Bratři! Žádný z nás nežije sám sobě ani neumírá sám sobě. Neboť žijeme-li, žijeme pro Pána, umíráme-li, umíráme pro Pána. Ať tedy žijeme nebo umíráme, patříme Pánu. Vždyť právě proto Kristus umřel a vstal k životu, aby se stal Pánem nad mrtvými i nad živými. /Řím 14,7-9/

Sebedarování. Jak nalézt smysl, radost, pokoj, štěstí. On, první se daruje a ukazuje cestu. Vše, co mám, vše, kým jsem, může být darováno. A vše darované se zázračně vrací zpět jako radost a pokoj, pocit smyslu, štěstí. Protože jsme Božím obrazem, může nás naplnit jen to, co Boha samotného. A Bůh je plnost lásky. A láska je sebedarování.

Darované je aktem darování proměněno. Jako se darovaná hostie s vínem vrací zpět podstatně proměněna, je Bohu darovaný život proměněn v podstatě. Stává se svatý, patřící Bohu, naplněný Božím Duchem. Stává se přítomností Boží ve světě, stejně jako proměněná hostie.

Eucharistickou modlitbu kněze při liturgii je možné vztáhnout i na sebe, na své tělo a svou krev, na svůj život. Tehdy i mé tělo, má krev se stanou tělem a krví Kristovou, můj život Jeho přítomností. Projevem Boží přítomnosti může být hluboký pokoj, vděčná radost. Jednota. Smíření.

„aby se stal Pánem nad mrtvými i nad živými“ ... zvláštní Pán, který se stává Pánem jen z vůle svého věřícího, který každý jeden musí sám svolit, uvěřit Jemu, a dát se Jemu. Jeho jedinou mocí je kříž. Jeho jedinou mocí je sebedarování.

Zobrazeno 1104×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio