Vždyť království Boží je mezi vámi!

křesťan

7. 12. 2018 22:25
Rubrika: Mojžíšův keř | Štítky: vina , víra

 

Jsem vinen. Ale věřím v odpuštění.

 

 

Zobrazeno 976×

Komentáře

KMirjam

Všichni jsme vinni. Odpuštění je uzdravující zázrak, který člověka od podstaty promění,,,, Jenže vina zůstává.

Ježíš odpouští, my sami sobě hůře. Výčitka nás bude provázet dál. Nezbavíme se jí, ale nesmíme ji přeceňovat, Asi je to jeden z našich, možná nejtěžších, křížů, které neseme životem.

Na druhou stranu v Exsultetu je verš: "šťastná to vina, která dala světu Spasitele". Takže kdoví.....

MirOr

Opravdové odpuštění nese pokoj. Vina je přijata a zahrnuta do celku života, který je cesta a vede dál. Kristův kříž ukazuje váhu odpuštění, které dostáváme. Právě proto nese pokoj. Vina není banální. A odpuštění není laciné. Ačkoli je univerzální.

KMirjam

Ale to samozřejme Pokud jste se však dopustil hříchu, že jste současné ublizil někomu dalšímu, což je podstata hříchu Sám můžete stokrát cítit pokoj, a být osvobozen. Já však hovořím o zivozr ,nikoli definici odpuštění, tam e to složitějš.Protože ten, komu jsme hříchem ublížili, může nést nějaké zbytky následků, A stojí tu, jako živoucí výčitka. Nevím, nemohu člověka kterého zráním vidět ve světle pokoje v tom smyslu: hlavně že jsem z viny venku on ať už si poradí
Proto říkám, zůstává reziduum viny na jiné rovině, jako nás kříž a upomínka toho, do jaké míry jsme nedokonalí

Považovala bych za alibismus užívat si osvobozujícího pocitu klidu, když by přede mnou stanul člověk, jemuž jsem obratne řečeno zprelamal kdysi nohy a ruce . Ale jsou i horší zranění, než ta viditelná.

KMirjam

Chci říci, odpuštění přináší osvobozující změnu života. Přesto důsledky našich vín, vpecetene do světa navždy, zůstávají Mohu je vidět že svého hlediska pokoje, člověka jemuž bylo odpuštěno.
Ovšem tváří v tvář důsledkům svých předchozích vín, které se netýkají mě, nýbrž ublížení jiným, klidným zůstat nemohu Bylo by to kruté a sanolibe

MirOr

Ano, já jsem to zavinil. Musím se tím ale trápit až do smrti? A co po smrti? Až uvidím všechny důsledky všech svých vin? Budu se trápit celou věčnost?
Trápí se ve mně láska k tomu druhému. Pokud ne, trápí se moje pýcha a tu trochu srazím, když přijmu svou vinu pravdivě do obrazu mě samého. Já jsem toho byl schopen a já jsem to udělal. Ale trápí-li se moje láska, není ona sama tím lékem?
Ano, já jsem to zavinil, ale miluji tě a jsem ti nablízku. Vím, že i ty jsi v Boží náruči, i tvá cesta vede dál. A končí v nebi.

též Mt 11,28-30, Zj 7,14

KMirjam

@MirOr ne, jde o jinou věc, vy si dokážete bezstarostne užívat síly odpuštěni, aniž byste soucítil z temi, kteri na sobě nesou důsledky vašich hříchu? Já se netrápím, tedy netrpim pocity viny, natož aby mě dokázaly semlít do nějaké deprese. Přesto si v plnosti uvědomují míru svých vín, jejich fatální důsledky a při plném vědomí zodpovědnosti za vše, nesu tuto tíhu zkrátka v sobě .
Je to srozumitelnější? Já nevím, nepovažuji za pýchu nést zodpovědnost za to, co jsem nadělala za paseky, a nepovažuji za pýchu soucítit s těmi, kterym jsem nevratné ublížila . Pýcha by byla hodit vše za hlavu a trada za svým pokojem v duši

KMirjam

Zkrátka jsem jen chtěla naznačit, že to není všechno tak jednoduché

MirOr

Neřekl jsem, že je to jednoduché. Je v tom bolest a utrpení. Je třeba zout si opánky, protože v té bolesti je Bůh. Ale nejsme papírová vlašťovka, která po prvním větru padne a je padlá až do konce světa. Křesťanské hodnoty jsou radost a pokoj, ne bolest a vina.
Myslím, že nejsme v rozporu. Říkáš uvědomit si důsledky a nést je, já říkám zahrnout do celku života. Zahrnout, ne šktnout. Říkáš soucítit, já říkám milovat.
Když ukřižovaný Ježíš přišel k apoštolům, řekl "Pokoj vám". Pokoj lze nalézt i s vědomím vlastních vin. A možná jen s vědomím svých vlastních vin.

KMirjam

Souhlas

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio