Motto: „Nakonec bude všechno v pořádku. Jestli to v pořádku není, pak ještě není konec.“ — Báječný hotel Marigold

Svoboda a odvaha

3. 3. 2019 13:03
Rubrika: Mojžíšův keř | Štítky: Svoboda , odvaha

„Kdo chce svůj život zachránit, ztratí ho. Kdo svůj život ztratí pro mě, nalezne ho.“
/Mt 16,25/


Tato trochu záhadná Ježíšova věta by se dala vyložit takto. Máme lidskou svobodu. Aby svoboda byla naplněna, je potřeba učinit pevné rozhodnutí, a vykročit zvoleným směrem. Tímto je svoboda uplatněna, naplněna a ... v jistém smyslu ztracena. Kdo závazné rozhodnutí nečiní, ve snaze nechat možnosti stále otevřené, riskuje, že svobodu neuplatní nikdy, svoboda přijde vniveč, propadne, bude ztracena.

Kdo se rozhodne svůj život směřovat k dobru, k lásce, (pro věřící: k Bohu, Kristu), shledá, že uplatněná svoboda se promění, roste, otevírá nové, dosud netušené obzory.

Mistři v tomto, řeholníci, kterým dnešní svět tolik nerozumí, dělají přesně toto. Uplatní svobodu, odseknou jiné větve možného, a jdou. Zdánlivě svázáni, omezeni svým závazkem, reálně každým okamžikem, znovu a znovu, naplňují svoji nejhlubší svobodu – vybrat si cíl svého života. A každým dnem jsou Mu blíž.

Lze se rozhodnout i pro jiný směr než dobro. I tam však bohužel platí, že každým dnem jsme svému cíli blíž.

K napsání tohoto textu mě inspirovala kromě zmíněného verše i jedna chystaná svatba a s ní spojené řeči o loučení se svobodou. Opak je pravdou. Svatba je vrcholná oslava svobody. Svoboda vyžaduje odvahu, aby byla naplněna. Odvahu přijmout odpovědnost za svůj život a v případě svatby i odpovědnost za druhého. Takové rozhodnutí je prvním krokem k pravé, živé svobodě, která bude růst celý život.

Zobrazeno 2104×

Komentáře

HelenaH

Občas se stane,že je člověk,přestože chce jít správným směrem,jeho pýcha....no prostě hřích ho svede blíž na opačnou stranu:-(

MirOr

Jo. Padáme, a bloudíme. Ale nevěřím, že by Pán kohokoliv, kdo se opravdu rozhodl k němu dojít, domů nepřivedl.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio