Motto: „Nakonec bude všechno v pořádku. Jestli to v pořádku není, pak ještě není konec.“ — Báječný hotel Marigold

Milosrdenství

29. 4. 2019 19:56
Rubrika: Mojžíšův keř | Štítky: řád , milosrdenství

Stejně jako máme fyzikální zákony, řád v přírodě, jako máme právní řád ve společnosti, stejně i duchovní sféra má svůj řád, své zákony. Hřích má důsledek v duchovním řádu. Není ničím banálním. Byl-li by nicotným, proč by musel Adam opustit ráj (a propadnout smrti). A proč by musel přijít Kristus, a dojít až na kříž.

Řád, zákonitosti nám umožňují žít. Fyzikální, právní i duchovní zákony tvoří prostor života. Jakkoli užitečné zákony jsou, přecejen život a respekt k lidské osobě a její důstojnosti někdy vyžaduje vyšší pravomoc. Proto existuje v právním světě institut milosti, ve fyzikálním světě jev zázraku a v duchovním světě skutek odpuštění. Všechny tyto projevy spojuje jedno slovo – milosrdenství.

Náš řád má malá otevřená vrátka. Milosrdenství. Bez něj by život uschl. Řád není náš bůh. Náš Bůh řád stvořil, pro nás. Ale zůstal nám nablízku a využívá ta malá vrátka, aby nás navštívil, povzbudil, potěšil a zachránil.

Těžko popisovat Boha. Pomáhají nám obrazy, jedním Božím obrazem, Boží tváří, je milosrdenství. U proroka Ozeáše Bůh volá – „Milosrdenství chci, ne oběti.“ Kniha Genesis píše, že „Bůh stvořil člověka k obrazu svému“, naším zadáním, povoláním je být Božími obrazy, být jako Bůh. Spojíme-li ty dva úryvky, chce-li Bůh po nás milosrdenství, je tedy milosrdenství obrazem Boha.

Milosrdenství je vzorec života, ke kterému jsme voláni. „Odstraním z vašeho těla srdce kamenné a dám vám srdce z masa“, slibuje Bůh proroku Ezechielovi. Nechme jej to udělat.

(psáno ve svátek Božího milosrdenství)

 

Zobrazeno 8446×

Komentáře

suposlav

Hodně hezky to vyjádřil i tento film (Neplést se stejnojmenným seriálem!)
https://www.youtube.com/watch?v=9W2lUYTII6Q

Dáška Mojžíšová

Ano, oba filmy jsem viděla.. a obzvlášť Chatrč byla pro mě hodně silným zážitkem.. asi mate pravdu, @MirOr, to ken my lidi máme potřebu pořád něco srovnávat, protože nám to pomahá se lépe orientovat.. ne vždy je to ale nutné.. :)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio