Vždyť království Boží je mezi vámi!

Nejsme sami

24. 12. 2020 21:15
Rubrika: Mojžíšův keř | Štítky: vánoce , blízkost


Byla to nenápadná událost, skrytá kdesi v noci, v tichu. To ticho a noc zakryly, jak moc důležitá, přelomová byla, pro celý svět, pro celé dějiny.

Bůh, který je transcendentní, světpřesahující, který je imanentní, přítomný v bytí každé bytosti, se stal evidentním, zrozeným člověkem! A to proto, že pro nás. Nám, nám narodil se... Abychom uvěřili, že - nejsme sami.

Řekne někdo, možná byl evidentní tehdy, ale dnes? Koho můžeme vidět dnes?

Vidíme přímé důsledky jeho života zde tehdy. Vidíme umění, obrazy, sochy, literaturu, architekturu, hudbu. Vidíme víru, kostely, farnosti, životní příběhy, svědectví, věrnost, uzdravení, službu, církev. Vidíme, jak tisícileté vystavení lidské společnosti Duchu evangelia postupně proměnilo ji samu a nasměrovalo k posílení důstojnosti člověka, jeho svobody i zodpovědnosti, k prosazování spravedlnosti. Vidíme, jak napříč těmi tisíciletími je evangelium stále živé, oslovující a pravdivé. Neboť po nás chce jediné, a co tak dobře umíme, zejména o Vánocích. Lásku.

Lásku plnou blízkosti. Stejné blízkosti, kterou poskytl nám zrozený Bůh. Blízkosti, která neskončila tehdy, ale trvá stále, „po všechny dny až do konce světa”, píše se v Písmu. Blízkosti, která nese pokoj a radost, a zve nás k odpovědi.

Kéž tedy zahlédneme tu dobrou zprávu, evangelium, ve vánoční zvěsti, kterou dnes slavíme...   Nejsme sami. Je zde trpělivé srdce. Nablízku. Na dosah. Připravené pro nás být, bít, žít a ochotné i zemřít. Takovou hodnotu máme v jeho očích. Takovou hodnotu máme v pravdě.


...


Když několik století před Kristem prorok Izajáš sliboval jeho narození, použil jiné jméno.

„Hle, dívka počne a porodí syna a dá mu jméno Immanuel (to je S námi Bůh).”      

Nejsme sami.

 

 

 

Zobrazeno 763×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio